Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Νέοι (έξυπνοι) ψηφιακοί μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ

Tο ΥΠΕΚΑ μελετά με σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου την εγκατάσταση ''έξυπνων'', ψηφιακών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στους οικιακούς καταναλωτές της ΔΕΗ.




Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, η αντικατάσταση των παλαιών αναλογικών μετρητών με τους νέους ψηφιακούς, θα αρχίσει τον Ιούλιο 2014.
Μέχρι τον Ιούνιο 2017 θα έχει αντικατασταθεί το 40% του συνόλου των υφιστάμενων μετρητών και μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 του 80% (γεγονός που αποτελεί και στόχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
Το έργο εγκατάστασης θα αναλάβει ο Διαχειριστής του Δικτύου – ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 5,6 εκατομμύρια περίπου. Πιλοτικά θα εγκατασταθούν 100.000 μετρητές ως τον Αύγουστο του 2015, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Μελετάται η ένταξη του συνολικού έργου στο ΕΣΠΑ. 

Τα πλεονεκτήματα των νέων μετρητών - όπως λέγεται αρμοδίως - θα είναι: 
  • Πρόσβαση και λήψη μετρήσεων εξ αποστάσεως
  • Παροχή πληροφοριών βλαβών στον λειτουργό του δικτύου.
  • Σύνδεση / διακοπή ηλεκτροδότησης από απόσταση.
  • Πρόβλεψη διαφορετικών ζωνών κατανάλωσης ανάλογα με την ώρα.
  • Αποτροπή κλοπών ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί τα ονόματα των εταιρειών που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό για τους ψηφιακούς μετρητές, αλλά αναμένεται το ενδιαφέρον να είναι έντονο. 
Η υπογραφή της απόφασης για τους έξυπνους μετρητές είναι συνδεδεμένη με τους όρους του μνημονίου, αποτελεί στρατηγική επένδυση και για την πραγματοποίηση της θα αξιοποιηθούν πιστώσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σημείωση

Οι «έξυπνοι» μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας θα αντικαθιστούν τους συμβατικούς  μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας ή απλά «ρολόγια κατανάλωσης» (όπως λέγονταν) και θα τοποθετούνται στο εσωτερικό της κάθε οικίας και όχι εξωτερικά στην είσοδο αυτών ή στην είσοδο της κάθε πολυκατοικίας (εύκολα προσβάσιμο σημείο στον αρμόδιο υπάλληλο).

Κάθε μετρητής θα αποστέλλει αυτόματα τα στοιχεία της κατανάλωσης (… και όχι μόνο;;;;) του κατόχου του, μέσω ασύρματου δικτύου εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, με την οποία η ΔΕΗ πρόκειται να  συνάψει σύμβαση, σε έναν κεντρικό υπολογιστή της ΔΕΗ που τα συλλέγει και τα επεξεργάζεται.


Σχόλιο του γράφοντος

Αν ευχηθώ καλώς δεχτήκαμε τους ''έξυπνους'' μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας .... 
θα με παρεξηγήσετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: