Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ο ταχύτερος ανελκυστήρας του κόσμου ετοιμάζεται από την Hitachi

Ο ταχύτερος ανελκυστήρας του κόσμου ετοιμάζεται από την Hitachi. Αυτός θα διαθέτει ένα σύστημα που θα μεταβάλλει την πίεση του θαλάμου, για να μην βουλώνουν τα αφτιά των επιβατών. Η αναπτυσσόμενη ταχύτητα του ανελκυστήρα αυτού, εκτιμάται πως θα προσεγγίζει τα 72 χιλιόμετρα την ώρα. 

Ο ανελκυστήρας αυτός αναπτύχθηκε από την ιαπωνική Hitachi και θα εγκατασταθεί στο CTF Financial Centre, έναν ουρανοξύστη των 530 μέτρων που κατασκευάζεται στο Γκουανγκτσού της νότιας Κίνας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Ο ανελκυστήρας θα χρειάζεται μόλις 43 δευτερόλεπτα για να φτάσει από το ισόγειο στον 95ο όροφο, ανακοίνωσε η Hitachi.


«Πυραυλοκίνητο»... ασανσέρ!


H διαδρομή θα είναι «άνετη» χάρη σε σύστημα που μεταβάλλει αυτόματα την πίεση του αέρα στην καμπίνα, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος θα ενεργοποιούνται ειδικά φρένα που αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες. Η Hitachi κατασκευάζει συνολικά 95 ανελκυστήρες για το κτήριο, από τους οποίους οι 28 θα είναι διώροφοι.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ ταχύτητας ανήκει σε ένα ασανσέρ του ουρανοξύστη Taipei 101 στην Ταϊβάν που ανεβοκατεβαίνει με 60,6 χιλιόμετρα την ώρα. Στο Μπουρζ Χαλιφά του Κουβέιτ, τον ψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου στα 830 μέτρα, ο ταχύτερος ανελκυστήρας κινείται με 36 χιλιόμετρα την ώρα.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ / science

Δεν υπάρχουν σχόλια: