Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τροφοδοτικά λαμπτήρων LED με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού (dimmable)

Τα τροφοδοτικά λαμπτήρων LED με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού (dimmable) διακρίνονται  σε σταθερής τάσης και σταθερής έντασης ρεύματος.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί, πως, στην πράξη με τον όρο δυναμικός φωτισμός εννοούμε τη δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση σε απόλυτη αντιστοιχία στη χρήση για την οποία προορίζεται αυτή π.χ. διακοσμητικές εφαρμογές, περίπλοκους ελέγχους χρωμάτων RGB κ.λπ..



Η επίτευξη του δυναμικού φωτισμού είναι συνάρτηση χρησιμοποίησης κατάλληλων συσκευών, οι οποίες μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά συστήματα τροφοδοτικών ρύθμισης της έντασης φωτισμού μονάδων LED.
Τα εσωτερικά ολοκληρωμένα συστήματα τροφοδοτικών, τα οποία χαρακτηρίζονται και ως τροφοδοτικά dimmer, συνδυάζουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και κατ΄ επέκταση τη λειτουργία ρύθμισης της έντασης φωτισμού των μονάδων LED τους σε μια συσκευή, προσφέροντας εξοικονόμηση χώρου και απλό τρόπο εγκατάστασης.
Τα εξωτερικά συστήματα τροφοδοτικών, τα οποία χαρακτηρίζονται και ως ελεγκτές (driversdimmer, συνδέονται μεταξύ της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και των ελεγκτών για τη ρύθμιση της έντασης φωτισμού των μονάδων LED, προσφέροντας τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στην επιλογή των εφαρμογών φωτισμού.
Πιο συγκεκριμένα, τα είδη των μονάδων ελέγχου λαμπτήρων LED με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού (dimmable), ανεξάρτητα αν αυτά είναι σταθερής τάσης ή σταθερού ρεύματος (δες πίνακα 1 & πίνακα 2)διακρίνονται  σε:
--  αναλογικά, με στοιχεία σύνδεσης 1 … 10 V,
--  ψηφιακά, με στοιχεία σύνδεσης τεχνικής DALI (= Digital Addressable Lighting Interface) και
--  ψηφιακά, με στοιχεία σύνδεσης τεχνικής DMX (= Digital Multiplex).





Δεν υπάρχουν σχόλια: