Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Γραφένιο ... ένα μαγικό υλικό

Ο όρος γραφένιο πρωτοεμφανίστηκε το 1987, προκειμένου να περιγράψει μονά φύλλα γραφίτη ως ένα από τα συστατικά των ενώσεων παρεμβολής γραφίτη (GICs). 

Το γραφένιο αποτελεί ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα υλικά του μέλλοντος, καθώς συνεχώς προστίθενται νέες ιδιότητες στην ήδη μεγάλη λίστα των χρήσιμων χαρακτηριστικών του.

Θεωρείται ότι θα φέρει την επανάσταση στα πάντα που έχει γύρω του ο άνθρωπος, με δεδομένο πως το υλικό αυτό, μπορεί να μεταμορφωθεί με άπειρους τρόπους, που ακόμη τους ανακαλύπτουν διαρκώς οι επιστήμονες, έχει εφαρμογές σε κάθε πτυχή της ζωής. 

                                                      Αποτέλεσμα εικόνας για γραφενιο

Το Business Insider παρουσίασε μερικές από τις αναμενόμενες εφαρμογές αυτές, και είναι οι παρακάτω:

Φθηνότεροι, ταχύτεροι υπολογιστές
Μπορεί να αντικαταστήσει τα σημερινά τσιπ σιλικόνης των υπολογιστών.


Λαμπτήρες με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής 
Έχει καλύτερες «επιδόσεις» στην ηλεκτρική αγωγιμότητα, οπότε μπορεί ένας τέτοιος λαμπτήρας να είναι 10% πιο αποδοτικός και μεγαλύτερης διάρκειας από τους τύπου LED.

Καλύτερα εργαλεία για απορρόφηση πετρελαιοκηλίδων
Μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει δημιουργηθεί «σφουγγάρια» που μπορούν να καθαρίσουν πιο γρήγορα τις πετρελαιοκηλίδες, αφού μπορούν να απορροφήσουν 900 φορές το βάρος τους.

Εκπληκτικά γρήγορες και αποδοτικές μπαταρίες
Η αποτελεσματικότητά του ως αγωγός του ηλεκτρισμού σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέου τύπου επαναχρησιμοποιήσιμων μπαταριών, που θα αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια και θα φορτίζονται ταχύτερα από κάθε άλλη που υπάρχει σήμερα.

Ευλύγιστες ηλεκτρονικές συσκευές
Με την ανάμειξή του με γραφίτη και άλλα στοιχεία το αποτέλεσμα έχει υγρή μορφή που μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές, ανάμεσά τους και οι ηλεκτρονικές συσκευές που θα λυγίζουν και θα τυλίγονται χωρίς να σπάσουν.

Ανθεκτικά βιονικά μέλη
Τα προσθετικά μέλη βοηθούν αλλά δεν είναι το τέλειο υποκατάστατο για κάποιον που έχει υποστεί ακρωτηριασμό. Τα ηλεκτρονικά προσθετικά, που ονομάζονται βιονικά, δίνουν στους ασθενής μεγαλύτερη κινητικότητα από ποτέ και το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεωρητικά για ελέγχει ο άνθρωπος αυτά τα μέλη με τον εγκέφαλό του.

Το τέλος της λειψυδρίας
Έχει ήδη παρουσιαστεί ένα πορώδες φύλλο από γραφένιο, το οποίο εύκολα αφαλατώνει το νερό.

Πιο ελαφριά και ισχυρά αλεξίσφαιρα γιλέκα
Σε τεστ, το γραφένιο ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικό από το Kevlar, το υλικό που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τα αλεξίσφαιρα.

Άθραυστες οθόνες smartphone
Είναι ιδανικό υλικό για αυτό καθώς είναι διαφανές, ελαφρύ, αγωγός ηλεκτρισμού, ισχυρό και κυρίως εύπλαστο.

Ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται
Ήδη επιστήμονες έχουν αναπτύξει νέα τεχνική για την ενσωμάτωση ηλεκτροδίων γραφενίου σε ίνες πολυπροπυλενίου, που κάνει πιο εύκολη την κατασκευή συσκευών που φοριούνται.

Ταχύτερες και καλύτερες μέθοδοι για την αφαίρεση πάγου από αεροπλάνα
Το χημικό που χρησιμοποιείται τώρα στα αεροπλάνα, προκειμένου να μην επιτρέπεται ο σχηματισμός πάγου στην ουρά και τα φτερά, είναι βαρύ και επιβραδύνει το σκάφος, ενώ δεν είναι ούτε φιλικό προς το περιβάλλον. Το γραφένιο μπορεί να αποτελέσει λύσει και για αυτό, αναμεμειγμένο με πολυμερή ρητίνης, υλικό με το οποίο θα βάφονται τα αεροπλάνα.

ΠΗΓΗ: TechIT!

Δεν υπάρχουν σχόλια: