Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η ΑΒΒ στηρίζει την απόφαση να συνεχιστεί το ταξίδι του Solar Impulse το 2016

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον χώρο των εγκαταστάσεων τη ΑΒΒ, και πιο συγκεκριμένα στον χώρο της υποδοχής, υπήρχε - σε μοντελισμό - το αεροπλάνο Solar Impulse. 
Αυτό χαρακτηρίζεται ως το μοναδικό αεροσκάφος "διαρκούς αντοχής" και είναι σε θέση να πετάξει μέρα και νύχτα, αποκλειστικά και μόνο, με τη χρησιμοποίηση  ηλιακής ενέργειας, δηλαδή, χωρίς τη χρησιμοποίηση έστω και μιας σταγόνας καυσίμου.  

Έτσι λοιπόν, έμαθα πως η ABB και η ομάδα του Solar Impulse έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ενόψει του ιστορικού γύρου του κόσμου με το συγκεκριμένο αεροπλάνο, υπερασπιζόμενοι τον ρόλο της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων. 
Για τους λόγους αυτούς, αναδημοσιεύω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την προσπάθεια αυτή, τα οποία υπάρχουν στο site της ΑΒΒ. 


Το Solar Impulse 2 πάνω από την Ελβετία κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης το 2014. Τώρα θα παραμείνει στη Χαβάη μετά από μια πτήση-ρεκόρ για πέντε συνεχόμενες ημέρες και νύχτες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, έως την επόμενη χρονιά (2016), οπότε και θα συνεχίσει με το ταξίδι του για να υπογραμμίζει τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ΑΒΒ, ηγέτης στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού, συνοδεύει με υπερηφάνεια το Solar Impulse και το πλήρωμά του στον γύρο του κόσμου που θα πραγματοποιήσουν χρησιμοποιώντας μόνο την ενέργεια του ήλιου.


Η ομάδα του Solar Impulse, που εδρεύει στην Ελβετία, ανακοίνωσε σήμερα ότι η ιστορική πτήση θα ξεκινήσει μεταξύ τέλους Φεβρουαρίου και αρχών Μαρτίου από το Αμπού Ντάμπι. Το 2014, οι ABB και Solar Impulse προχώρησαν σε μία τεχνολογική συμμαχία, με σκοπό να προωθήσουν ένα κοινό όραμα για μείωση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το Solar Impulse θα αποτελέσει έμπνευση για μία νέα γενιά που θα αγκαλιάσει την καινοτομία και την τεχνολογία, για να ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες προκλήσεις του πλανήτη», δήλωσε ο CEO της ΑΒΒ, Ulrich Spiesshofer. «Η ΑΒΒ θα είναι μαζί με το Solar Impulse και την ομάδα του σε κάθε μίλι του ταξιδιού τους».

Τρεις μηχανικοί της ΑΒΒ έχουν ενταχθεί στην ομάδα του Solar Impulse, για να συμβάλλουν στο έργο με την πείρα και τον ενθουσιασμό τους. Η δουλειά τους περιλαμβάνει τη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου για τις λειτουργίες εδάφους, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συστημάτων φόρτισης για την μπαταρία του αεροσκάφους και την επίλυση των προβλημάτων κατά τις πτήσεις.

Στη διαδρομή των 40.000 χλμ., που θα διανύσει το αεροπλάνο, οι πιλότοι Bertrand Piccard και Andre Borschberg θα μοιραστούν καθήκοντα και το αεροσκάφος θα σταματήσει σε πόλεις όπως το Muscat στο Oman, οι Varanasi και Ahmedabad στην Ινδία, οι Chongqing και Nanjing στην Κίνα, και το Phoenix στην Αριζόνα των Η.Π.Α. Θα υπάρξουν επίσης σταθμοί στην Ευρώπη και τη Β. Αφρική.

Μεταξύ των προκλήσεων, που θα αντιμετωπίσει η ομάδα πριν την κυρίως αποστολή, συμπεριλαμβάνεται μία συνεχόμενη για πέντε ημέρες και νύχτες πτήση από την Κίνα έως τη Χαβάη. Κάθε μέρα το αεροσκάφος, εφοδιασμένο με 17.248 ηλιακά πάνελ, θα πετάει ψηλότερα από την οροσειρά Έβερεστ, ώστε να φορτίζονται πλήρως οι μπαταρίες του και να μπορεί να παραμένει εν πτήση τις νυχτερινές ώρες.

Ο ενθουσιασμός της ΑΒΒ για το Solar Impulse πηγάζει όχι μόνο από την κοινή πίστη στην καινοτομία και την τεχνολογία, αλλά επίσης και από το σήμα κατατεθέν της εταιρείας: «Ενέργεια και παραγωγικότητα για έναν καλύτερο κόσμο». Η φιλοσοφία του Solar Impulse αντικατοπτρίζει τον στόχο της ΑΒΒ, να συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, στη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων, στην υποστήριξη των βιώσιμων μεταφορών και στην αύξηση της χρήσης των καθαρών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακών μετατροπέων παγκοσμίως και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του κλάδου της αιολικής ενέργειας, ο όμιλος ΑΒΒ κατέχει ηγετική θέση στην αποτελεσματική και αξιόπιστη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δίκτυα ισχύος. Βοηθά επίσης στη δημιουργία του πλέον ολοκληρωμένου δικτύου ταχείας φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη και προμηθεύει βασικό εξοπλισμό για το μεγαλύτερο, στον κόσμο, δίκτυο ταχυφορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα.

Ο Piccard δήλωσε ότι η προσθήκη των τεχνολογιών αιχμής της ΑΒΒ, που κάνουν δυνατή την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αυξάνουν τις δυνατότητες της ομάδας του Solar Impulse, έχουν ενισχύσει την προσπάθεια να αποδειχθεί η δύναμη της καινοτομίας και της καθαρής τεχνολογίας. «Αυτό είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο κόσμος», συνέχισε ο Piccard, ο Ελβετός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας που ήταν μέλος της πρώτης ομάδας για τον γύρο της γης σε ένα μπαλόνι, το 1999. «Διαφορετικά, πρόκειται να χάσουμε όλους τους φυσικούς πόρους μας».

Από το 2010, ο υπεύθυνος του έργου, Piccard, και ο chief executive officer, Borschberg, έχουν από κοινού πετύχει οκτώ διεθνή ρεκόρ αεροπορίας σχετικά με τη διάρκεια, το υψόμετρο και την απόσταση πτήσης, καθώς διέσχιζαν την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα πρωτότυπο αεροσκάφος που τροφοδοτείται ενεργειακά μόνο από τον ήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία ΑΒΒ και Solar Impulse, κάνετε κλικ εδώ. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Solar Impulse: δείτε την ιστοσελίδα www.solarimpulse.com ή συνδεθείτε σε facebook.com/solarimpulse, twitter.com/solarimpulse και google.com/+solarimpulse .


ΠΗΓΗ: ABB  

Δεν υπάρχουν σχόλια: