Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων είναι η Τετάρτη 14-10-2015, Πρόσκληση σε εσπερίδα & Εκπτώσεις στην αγορά Προτύπων

Κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου, τα μέλη των Διεθνών Οργανισμών Τυποποίησης (ISO, IEC, ITU), εορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων, σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης προς τους χιλιάδες εμπειρογνώμονες ανά το παγκόσμιο, οι οποίοι καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες και εκπονούν τις εθελοντικές προδιαγραφές οι οποίες στη συνέχεια εκδίδονται ως Διεθνή Πρότυπα. 


Την αναγκαιότητα ύπαρξης των Προτύπων αναλύει με εξαιρετικά εύστοχο τρόπο στο μήνυμά του - που θα παρουσιάσω ατόφιο στα παρακάτω - για τη συγκεκριμένη ημέρα, ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). 

Ακόμη, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προτύπων στις 14 Οκτωβρίου 2015, ο ΕΛΟΤ ενημερώνει για μια προσφορά προμήθειας προτύπων με έκπτωση. 
Για παραγγελίες - λοιπόν - προτύπων που θα γίνουν από 14 Οκτωβρίου μέχρι 14 Νοεμβρίου 2015 παρέχονται οι εξής εκπτώσεις:
-- έκπτωση στα πρότυπα ΕΛΟΤ και ΕΛΟΤ ΕΝ: 20% επί των τιμών του τιμοκαταλόγου ΕΛΟΤ
-- έκπτωση στα πρότυπα ISO, IEC, ASTM και DIN: 10% επί των τιμών του τιμοκαταλόγου του αντίστοιχου Οργανισμού
-- για διαπιστευμένα ή υπό διαπίστευση εργαστήρια ή φορείς πιστοποίησης/ελέγχου, επιπλέον έκπτωση 5%
-- για παραγγελίες (προ έκπτωσης)  άνω των 400 €: ειδική τιμή κατόπιν συνεννόησης. 
Η προσφορά - δε - συνδυάζεται με άλλες εκπτώσεις (π.χ. ειδικές τιμές που ισχύουν για συλλογές Ευρωκωδίκων) ή προσφορές σε ισχύ και αφορά μόνο ηλεκτρονικά αντίγραφα (άδεια ενός χρήστη). Επίσης, στην προσφορά δεν περιλαμβάνονται οι εκδόσεις 2015 των προτύπων EΛOT ΕΝ ISO 9000, 9001 και 14001.

Για την ίδια χρονική περίοδο, επανέρχεται σε ισχύ η ειδική προσφορά για απόκτηση συλλογής εικοσιοκτώ (28) ευρωπαϊκών προτύπων για πυροπροστασία, τα οποία περιλαμβάνονται στην Πυροσβεστική Διάταξη 15/2014 (ΦΕΚ 3149 Β 2014), σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή, βλ. http://www.elot.gr/1251_ELL_HTML.aspx.
Για την αναζήτηση των προτύπων που σας ενδιαφέρουν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους εξής συνδέσεις:
-- Ελληνικά/Ευρωπαϊκά πρότυπα: 
-- Διεθνή πρότυπα ISO: 
-- Διεθνή πρότυπα IEC (ηλεκτροτεχνικά πρότυπα): 
-- Πρότυπα ASTM: 
-- Πρότυπα DIN:

Τέλος, το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προτύπων, συνδιοργανώνουν και προσκαλούν μια ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

«Νέες εκδόσεις προτύπων συστημάτων διαχείρισης»

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015, ώρα 16:30-20:30
στο ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7, Αίθουσα ΕΡΜΗΣ (6ος όροφος)

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων και των ενδιαφερομένων για τις νέες εκδόσεις των προτύπων για τα συστήματα διαχείρισης και ειδικότερα για την ποιότητα, ΕΛΟΤ EN ISO 9001 και για την περιβαλλοντική διαχείριση, ΕΛΟΤ EN ISO 14001 και των προτύπων της σειράς ISO/IEC 17021 για την πιστοποίηση.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερηΠαρουσίαση του μηνύματος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) για την Παγκόσμια Ημέρα των Προτύπων στις 14 Οκτωβρίου 2015:  

Φανταστήκατε ποτέ έναν κόσμο χωρίς Πρότυπα; 
Φανταστήκατε την πιστωτική σας κάρτα να μην ταιριάζει σε όλες τις αυτόματες ταμειακές μηχανές ή να πηγαίνατε σ’ ένα κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού, όπου να μην βρίσκατε τον κατάλληλο τύπο λαμπτήρα για το φωτιστικό σας; 
Φαντάζεστε τον κόσμο μας χωρίς τηλεφωνικούς κωδικούς, κωδικούς χωρών και νομισμάτων και διαδικτυακή σύνδεση; 
Πώς θα αναγνωρίζατε από πού προέρχεται μια κλήση εάν δεν υπήρχαν οι τηλεφωνικοί κωδικοί ή πώς να συνδεθείτε με την συγκεκριμένη περιοχή; 

Χωρίς τα πρότυπα, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, των μηχανών, των προϊόντων και των εξαρτημάτων, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. 
Για παράδειγμα: 
Τα γραφικά σύμβολα μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες με αναμφίσημο τρόπο, άμεσα κατανοητές από όλους – ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλά ή γράφει ο καθένας, όπως οδηγίες χρήσης και πλυσίματος των ρούχων, σημάνσεις εκκένωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οδηγίες χρήσης των ηλεκτρικών μηχανημάτων. 
Εάν το κάθε άτομο χρησιμοποιούσε διαφορετικά σύμβολα για το ίδιο μήνυμα, τότε η επικοινωνία θα ήταν αδύνατη. 
Πέρα από την καθημερινότητά μας, τα πρότυπα είναι εξίσου απαραίτητα και στον τομέα της τεχνολογίας. 
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς ο υπολογιστής στέλνει τα έγγραφά σας προς εκτύπωση σε εκτυπωτές διαφορετικών κατασκευαστών; Τα πρότυπα είναι αυτά που θέτουν τους κοινούς κανόνες και τις παραμέτρους για τη συμβατότητα και διαλειτουργικότητα των προϊόντων. Διάφορες μορφές αρχείων, όπως τα MPEG και JPEG, επιτρέπουν στο χρήστη να μοιράζεται φωτογραφίες και βίντεο με συγγενείς και φίλους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία διαφορετικών κατασκευαστών. 
Φανταστήκατε ποτέ πόσο δύσκολη θα ήταν η διαδικασία παραγγελίας και αγοράς προϊόντων από προμηθευτές στη διεθνή αγορά εάν δεν υπήρχαν τα τυποποιημένα μεγέθη μέτρησης; 
Οι όροι για διαστάσεις και μεγέθη όπως “small”, “medium”, “large” ερμηνεύονται διαφορετικά από διαφορετικούς ανθρώπους! 
Τα πρότυπα, όχι μόνο εξαλείφουν τους φραγμούς και διευκολύνουν το εμπόριο, αλλά επίσης διευκολύνουν τον κόσμο να εργάζεται μαζί σε όλη την υφήλιο. 
Τα Διεθνή Πρότυπα αποτελούν τη “λυδία λίθο” της τεχνολογίας. 
Τα πρότυπα είναι απαραίτητα για τη διαλειτουργικότητα των προϊόντων και την αμοιβαία κατανόηση. 
Όπου υπάρχουν πρότυπα, τα πράγματα κυλούν σαν ρολόι. Η μη χρήση τους γίνεται αμέσως αντιληπτή. Σε ένα κόσμο χωρίς πρότυπα, ακόμα και οι πιο απλές καθημερινές μας συνήθειες, όπως η πραγματοποίηση μιας κλήσης, η πλοήγηση στο Διαδίκτυο και η χρησιμοποίηση της πιστωτικής μας κάρτας, θα ήταν δύσκολες, αν όχι αδύνατες. 
Το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), μέσω της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), είναι μέλος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς (ISO, IEC) και Ευρωπαϊκούς (CEN, CENELEC) οργανισμούς τυποποίησης. 
Με την ιδιότητά του αυτή αξιοποιεί τις δυνατότητες και προωθεί την χρήση προτύπων που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης με ποιοτικό προσανατολισμό σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να αποκτήσει την ταυτότητά της στη διεθνή αγορά.

Πηγή: ΕΛΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: