Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ο πόλεμος των ρευμάτων (AC vs DC)

Από τα τέλη του 19ου αιώνα υπάρχει μια αντιπαλότητα μεταξύ των υποστηρικτών του Εναλλασσομένου Ρεύματος (AC) και του Συνεχούς Ρεύματος (DC). 
Θυμηθείτε τον Τέσλα και τον Έντισον ...
Στις μέρες μας, και για πολλούς και συγκεκριμένους λόγους ο πόλεμος των ρευμάτων εξακολουθεί να  … μαίνεται!
Αιτία, οι πολυποίκιλες και διαφορετικών λειτουργιών εφαρμογές της καθημερινότητάς μας … 

Αν – λοιπόν – σκεφθούμε τις νέες τεχνολογίες, π.χ. τις εφαρμογές των λαμπτήρων και των συστημάτων LED, τα κινητά τηλέφωνα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που τείνουν να ανατρέψουν την υφιστάμενη μέχρι τώρα κατάσταση μεταξύ των ειδών ρευμάτων. Δηλαδή, οι υποστηρικτές του Συνεχούς Ρεύματος (DC), αρχίζουν να αντιπαραθέτουν τα επιχειρήματά τους υπέρ αυτού λόγω της αυξανόμενης συμμετοχής του στις διάφορες εφαρμογές.
Για τον λόγο αυτό στα διάφορα forums εμφανίσθηκαν πληθώρα βίντεο και άρθρων υπέρ της μίας ή της άλλης κατάστασης.
Παρατηρήστε το παρακάτω βίντεο, στο οποίο το ίδιο φορτίο  - τεσσάρων αντιστάσεων μπάρας χρωμίου των 650 W η καθεμία, συνόλου 4 x 650 W = 2600 W - τροφοδοτείται με εναλλασσόμενο ρεύμα τάσης 220 V και συνεχές ρεύμα ίδιας τιμής, μέσω του ίδιου αυτοσχέδιου μαχαιρωτού διακόπτη. 


Το σίγουρο είναι πως, όλοι οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι είναι εξοικειωμένοι με τα θεωρητικά χαρακτηριστικά των δύο αυτών διαφορετικών ειδών ρευμάτων.
Στην πράξη, όμως, στατιστικά αποδεικνύεται πως δεν είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που έχουν  κατανοήσει τον πραγματικό αντίκτυπο της «μηδενικής διέλευσης» του ρεύματος της εναλλασσόμενης τάσης, στα 20 ms που παρατηρείται κατά την πλήρη ημιτονοειδή μορφή του συγκεκριμένου ρεύματος.

Έτσι, υπάρχουν πολλά ερωτήματα … που απαιτούν υπεύθυνες απαντήσεις.

  • Ποια είναι η άποψή  σας σχετικά με τον πόλεμο των ρευμάτων;
  • Ποιο από τα δυο είδη ρεύματος υποστηρίζετε και γιατί;
  • Είναι πραγματικά – πλέον – καθαρά ημιτονοειδές το εναλλασσόμενο ρεύμα ή αλλοιωμένης μορφής λόγω των συνεχών συνιστωσών από τις διάφορες εφαρμογές;
  • Ποιο από τα δυο είδη ρεύματος αποτελεί την πλέον βιώσιμη λύση;
  • Ποιο από τα δυο είδη ρεύματος αποτελεί την πλέον φιλική λύση προς το περιβάλλον;
  • Το συνεχές ρεύμα (DC) είναι πραγματικά επικίνδυνο; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: