Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης / Closed - Circuit Television (CCTV)


Τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης Closed - Circuit Television (CCTV), είναι συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής εικόνας και ήχου, τα οποία συνήθως συναντάμε σε ιδιωτικούς ή επαγγελματικούς χώρους.
Ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV), αποτελείται - κυρίως - από:
-- κάμερες που τοποθετούνται σε χώρους που επιλέγονται για επιτήρηση και  
-- συσκευές εγγραφής / καταγραφικά (DVR-NVR) για την αποθήκευση και τον έλεγχο της εικόνας.
Η επιλογή μιας κάμερας και ενός καταγραφικού, πραγματοποιείται με βάση των αναγκών του χρήστη  σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του συστήματος, έτσι ώστε, η απόδοση του συστήματος να είναι σωστή και ασφαλής. 
Για να επιτευχθεί αυτό, είναι προφανές και αυτονόητο πως πρέπει να γίνει μελέτη του χώρου και στη συνέχεια η σωστή επιλογή κάμερας ασφαλείας και καταγραφικού.

Βέβαια, για την εγκατάσταση ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης δεν πρέπει να λησμονείται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και η υποβολή γνωστοποίησης του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 1/2011 της Αρχής. Η οδηγία αυτή αναφέρεται στη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης για την προστασία προσώπων και αγαθών.
Στα παρακάτω θα αναφερθούν και θα αναλυθούν - εντελώς διεξοδικά - ορισμένα στοιχεία με την αντίστοιχη ορολογία για τους τύπους των καταγραφικών και των καμερών, έτσι ώστε, να προσεγγισθεί το συγκεκριμένο αντικείμενο, και οι ενδιαφερόμενοι να είναι σε θέση να επιλέξουν τον κατάλληλο εξοπλισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εγκατάστασης για την οποία προορίζονται αυτά. 
Πιο συγκεκριμένα:

1. Στοιχεία που αφορούν τα καταγραφικά

Καταγραφικά DVR – NVR
Τα καταγραφικά NVR (Network Video Recorder) είναι δικτυακές συσκευές εγγραφής, οι οποίες καταγράφουν εικόνα από IP κάμερες, ασύρματα ή ενσύρματα και δεν διαθέτουν αναλογικές εισόδους βίντεο. 
Τα καταγραφικά DVR είναι ψηφιακές συσκευές εγγραφής, οι οποίες καταγράφουν βίντεο σε ψηφιακή μορφή και μεταφέρουν την εικόνα μέσω αναλογικών καλωδίων. 
Βέβαια, στην αγορά υπάρχουν και κυκλοφορούν και υβριδικά καταγραφικά, τα οποία δέχονται βίντεο από αναλογικές και από δικτυακές κάμερες, απλοποιώντας με άλλα λόγια την εγκατάσταση του συστήματος αφού δεν χρειάζεται να αντικαταστήσουμε παλαιότερες κάμερες. Επιπλέον, ανάλογα με τον τύπο αλλά και την τεχνολογία των καμερών, συναντάμε και πιο σύγχρονα καταγραφικά όπως 3-Υβριδικά, 4-Υβριδικά και 5-Υβριδικά, που υποστηρίζουν, ανάλογα με το μοντέλο, εκτός IP και τα διαφορετικά πρότυπα του αναλογικού HD video.

Τεχνολογίες HDCVI – HDTVI – ΑΗD
Η τεχνολογία HDCVI (High Definition Composite Video Interface) επιτρέπει τη μετάδοση video υψηλής ανάλυσης μέσω ομοαξονικού καλωδίου, χωρίς απώλειες και καθυστέρηση σήματος, και δημιουργήθηκε από τον κατασκευαστή Dahua. 
Η τεχνολογία HDTVI (High Definition Transport Video Interface) είναι ένα πρότυπο παρόμοιας τεχνολογίας, το οποίο είναι διαθέσιμο προς όλους του κατασκευαστές και έχει δημιουργηθεί από την Hikvision.To πρότυπο αυτό χρησιμοποιεί επίσης ομοαξονικό καλώδιο για την μετάδοση εικόνας και δεδομένων. 
Η τεχνολογία AHD (Analog High Definition) είναι μια αναλογική τεχνολογία σχεδιασμένη από την Ν. Κορέα που υποστηρίζει ανάλυση ποιότητας HD video 720p / 960p / 1080p μέσω ομοαξονικού καλωδίου με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες αποστάσεις μετάδοσης σε χαμηλότερο κόστος.

Είσοδος και έξοδος εικόνας
Η είσοδος εικόνας, καθορίζει το μέγιστο αριθμό καμερών που μπορούν να συνδεθούν πάνω στο καταγραφικό, δηλαδή αν ένα καταγραφικό διαθέτει 32 εισόδους video, τότε μπορεί να δεχτεί έως και 32 κάμερες. Επιπλέον στα καταγραφικά, συναντάμε και εισόδους ήχου και εισόδους/εξόδους συναγερμού. 
Η έξοδος video στα καταγραφικά μπορεί να είναι τύπου RCA, VGA, και HDMI. Η έξοδος HDMI είναι ψηφιακή και θεωρείται η καλύτερη, αφού η ανάλυση video φτάνει μέχρι και 1920x1280 (1080p). Στα πιο σύγχρονα καταγραφικά συναντώνται και οι τρεις έξοδοι video.

Αποθήκευση και backup
Συνήθως τοποθετείται ένας σκληρός δίσκος στο εσωτερικό ενός καταγραφικού και αποθηκεύει ότι καταγράφουν οι κάμερες. Ανάλογα με τη χωρητικότητά και τις προδιαγραφές του, μπορεί και αποθηκεύει μεγάλο όγκο δεδομένων 24 ώρες το 24ωρο. Τα νέα καταγραφικά δέχονται περισσότερους από δύο δίσκους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να κάνει RAID, εξασφαλίζοντας με αυτό το τρόπο τη μέγιστη ασφάλεια των δεδομένων του. Τέλος στα περισσότερα καταγραφικά συναντώνται και θύρες USB για backup, και σε κάποια άλλα και ενσωματωμένες συσκευές εγγραφής (DVD).

Πρότυπο συμπίεσης Η.265
Το σύγχρονο πρότυπο συμπίεσης H.265 υποστηρίζεται από σύγχρονες IP κάμερες και από DVR, και προσφέρει διπλάσια συμπίεση δεδομένων βίντεο σε σχέση με το AVC (H.264), διατηρώντας την ίδια ποιότητα εικόνας. 
Επιπλέον μειώνει σημαντικά το bandwidth στο δίκτυο και συγχρόνως παρέχει τη δυνατότητα εξοικονόμησης αποθηκευτικού χώρου στο σύστημα. 
Τέλος, υποστηρίζει αναλύσεις εικόνας έως 8192 x 4320. 

Πρωτόκολλο RS-485
Το πρωτόκολλο RS-485, παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να ελέγχει τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το καταγραφικό. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας δυο καλώδια για αποστολή και λήψη δεδομένων προς τις συσκευές. 
Συνήθως συσκευές του είδους αυτού, είναι κάμερες PTZ (Pan Tilt Zoom), οι οποίες επιτρέπουν στον χρήση να τις ελέγχει από απομακρυσμένο σημείο.

Πρωτόκολλο ONVIF (Open Network Video Interface Forum) 
Το πρωτόκολλο ONVIF, προορίζεται για την σωστή επικοινωνία μεταξύ IP καμερών και καταγραφικών NVR, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συστήματος με προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών και απλοποίηση της εγκατάστασης του συνολικού συστήματος.

  Μορφή καταγραφικού

2.1 Στοιχεία που αφορούν τους τύπους των καμερών

Κάμερα Dome
Οι κάμερες Dome (θόλου) περιβάλλονται από ένα προστατευτικό θόλο με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικές σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε προσπάθειες βανδαλισμού.

Κάμερα Bullet
Οι κάμερες Bullet (κυλινδρικού σχήματος) είναι κατάλληλες για παρακολούθηση μικρών ή μεσαίων αποστάσεων. Έχουν κυλινδρικό σχήμα και τοποθετούνται συνήθως σε κατακόρυφη επιφάνεια.

Κρυφή κάμερα
Οι κρυφές κάμερες (convert) έχουν πολύ μικρές διαστάσεις και ιδιαίτερο σχήμα, με αποτέλεσμα να μην είναι αντιληπτή από τον οποιοδήποτε.

Κάμερα Box
Οι κάμερες Box (σχήμα κουτιού) έχουν συνήθως σχήμα κουτιού και τοποθετούνται σε κατακόρυφες επιφάνειες με τη βοήθεια κατάλληλων στηριγμάτων. Έχουν τη δυνατότητα εξοπλισμού τους με μεγάλο φακό για την παρακολούθηση απομακρυσμένων σημείων.

PTZ κάμερα
Ο χαρακτηρισμός PTZ (Pan Tilt Zoom) κάμερα δίνεται σε κάμερα - ρομποτικού τύπου κίνησης - στην οποία ο χρήστης μπορεί να ελέγξει την κίνηση και τη θέση του φακού από απομακρυσμένο σημείο, χρησιμοποιώντας ένα web browser ή μια εφαρμογή που διατίθεται από τον κατασκευαστή. 
Τα καταγραφικά, υποστηρίζουν τέτοιου τύπου κάμερες μέσω πρωτοκόλλου RS-485.


Μορφές καμερών με αντιστοίχιση των παραπάνω τύπων αυτών

Κάμερα δικτύου (IP)
Η κάμερα δικτύου (IP) στέλνει και λαμβάνει δεδομένα μέσω ενός τοπικού δικτύου υπολογιστών ή μέσω internet. Η σύνδεση αυτή παρέχει: 
-- τη δυνατότητα σύνδεσης από απομακρυσμένο σημείο και για την παρακολούθηση της εικόνας της κάμερας, καθώς και 
-- τη δυνατότητα περιστροφής της κάμερας - εφόσον διαθέτει λειτουργία PTZ - στο σημείο που επιθυμεί ο χρήστης. 
Επιπλέον υπάρχουν κάμερες που υποστηρίζουν PoE (power over ethernet) που τροφοδοτούνται με το καλώδιο δικτύου τους και κάμερες PnP (Plug and Play) που δεν χρειάζονται στατική IP ή port forwarding, και μας επιτρέπουν απλή και γρήγορη απομακρυσμένη πρόσβαση.
 

2.2 Στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία των καμερών

Φακοί μεταβλητής και σταθερής εστίασης 
Οι φακοί μεταβλητής εστίασης διαθέτουν χειροκίνητο zoom με σκοπό να επιτηρούν κάθε χώρο. 
Αντίθετα, οι φακοί με σταθερό εστιακό μήκος έχουν σταθερό πεδίο παρατήρησης και παρατηρούν μόνο συγκεκριμένους χώρους.

Οπτικό και ψηφιακό zoom
Ορισμένες κάμερες διαθέτουν οπτικό αλλά και ψηφιακό zoom. 
H διαφορά μεταξύ τους είναι ότι στο οπτικό zoom η μεγέθυνση της εικόνας πραγματοποιείται μέσω του συστήματος φακών που έχει η κάμερα, ενώ στο ψηφιακό γίνεται μέσω αλγορίθμου.

Κάμερες Υπέρυθρης ακτινοβολίας
Οι κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι εξοπλισμένες με φωτισμό LED υπερύθρων, και φωτίζουν το πεδίο παρατήρησης, αποδίδοντας καθαρή εικόνα σε περιπτώσεις πλήρους σκότους.

Μονάδα μέτρησης Lux
Η μονάδα φωτεινότητας Lux που υποδηλώνει την ευαισθησία της κάμερας. 
Παράδειγμα, αν μία κάμερα έχει αισθητήρα ακριβώς ”0“ Lux, τότε έχει τη δυνατότητα να βλέπει στο απόλυτο σκοτάδι.

Αισθητήρες CMOS και CCD
Οι αισθητήρες εικόνας CMOS και CCD τοποθετούνται σε κάμερες ασφαλείας, αλλά και σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Οι αισθητήρες αυτοί μετατρέπουν την φωτεινή ακτινοβολία σε ηλεκτρονικά σήματα (φωτο-ηλεκτρονικοί μετατροπείς)
Οι αισθητήρες CMOS παρέχουν καλή ποιότητα εικόνας καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους CCD. 
Οι αισθητήρες CCD - όμως - έχουν καλύτερη ευαισθησία στην φωτεινή ακτινοβολία με αποτέλεσμα σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού να αποδίδουν καλύτερη εικόνα. 

Λειτουργία WDR (Wide Dynamic Range)
Η λειτουργία WDR επιτρέπει στην κάμερα να διαχειρίζεται εικόνες με μεγάλες αντιθέσεις φωτεινότητας πιο αποδοτικά, με αποτέλεσμα τα αντικείμενα της εικόνας να είναι ευδιάκριτα.

Προστασία IP και IK
O βαθμός προστασίας στεγανότητας IP αποτελείται από δυο ψηφία. Τα πρώτο υποδηλώνει την αντίσταση απέναντι σε στερεά αντικείμενα και σκόνη, ενώ το δεύτερο την προστασία από νερό (π.χ. IP67). 
Ο βαθμός προστασίας IK δηλώνει την αντίσταση της κάμερας σε βανδαλισμούς όπως χτύπημα από σφυρί και άλλα βαριά αντικείμενα. Για παράδειγμα μια κάμερα με προστασία IK10 αντέχει σε χτύπημα από αντικείμενο βάρους 5kg το οποίο πέφτει από ύψος 40cm.


ΠΗΓΗ: Περιοδικό: securityreport, Φυλλάδια εταιριών

Δεν υπάρχουν σχόλια: