Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η απαγόρευση τύπων λαμπτήρων αλογόνου από 1-9-2018


Είναι σε όλους μας γνωστό, πως, από τον Σεπτέμβριο του 2009, οι φωτεινές πηγές με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας αποσύρονται σταδιακά από την αγορά. 
Η κυκλοφορία δύο τύπων μη αποδοτικών, μη κατευθυντήριων λαμπτήρων αλογόνου δεν θα επιτρέπεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Σεπτεμβρίου 2018.


Οι λαμπτήρες αλογόνου αυτοί είναι:
α. με συμβατικές γυάλινες λυχνίες και βιδωτές βάσεις (E27 ή E14) που λειτουργούν χωρίς μετασχηματιστή και
β. με μπαγιονέτ βάσεις (τύπου G4 ή GY6.35).

Αποσυρόμενοι λαμπτήρες αλογόνου

Οι λιανοπωλητές μπορούν να πουλήσουν το υπάρχον αποθεματικό τους. 
Ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιρεί προϊόντα για ειδικούς σκοπούς, όπως λαμπτήρες φούρνου καθώς δεν μπορούν να αντικατασταθούν επαρκώς. 
Επίσης, η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει τους λαμπτήρες αλογόνου με βάση R7s και τους λαμπτήρες αλογόνου με βάσεις G9

Σημείωση
Η απόσυρση των παραπάνω λαμπτήρων αλογόνου - αλλά και της σειράς των λαμπτήρων αλογόνου με ανακλαστήρα τάσης δικτύου (GU10)  που η κυκλοφορία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται από την 1-9-2016 και στα πλαίσια του τρίτου σταδίου της Οδηγίας (ΕΕ) 1194/2012 - αντιμετωπίζεται με τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών λύσεων λαμπτήρων LED για την κάθε περίπτωση.  
Κατά την άποψή μου πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντικατάσταση λαμπτήρων αλογόνου με dimmable λαμπτήρες LED, και αυτό, για να υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα.
Έτσι - όπως ήδη έχει αναφερθεί - πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της συμβατότητας των dimmable λαμπτήρων LED με το dimmer που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της έντασης φωτισμού. Πιο συγκεκριμένα: 
-- στο  χρησιμοποιούμενο dimmer, το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο λαμπτήρα LED και
-- στη χρησιμοποίηση λαμπτήρων LED μόνο του ίδιου τύπου συμπεριφοράς στο κύκλωμα dimmer, αν δεν ορίζεται άλλως από τον κατασκευαστή του.

Πηγή: Ledvance

Δεν υπάρχουν σχόλια: