Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Θερινή ώρα 2020: από τις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαρτίου … μια ώρα μπροστά


Τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαρτίου 2020, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή, στις 03:00 να δείξουν 04:00


Σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπαγορεύει πως η τελευταία αλλαγή της ώρας θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα.


Η συγκεκριμένη απόφαση διευκρινίζει, ότι όσα κράτη - μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή ώρα, τότε αυτά θα αλλάξουν για τελευταία φορά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Μερικά στοιχεία που αξίζει να γνωρίζουμε για την αλλαγή της ώρας
1. Η θερινή ώρα, στην οποία θα περάσουμε αυτή την Κυριακή, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα δοκιμαστικά το 1932. Συγκεκριμένα, από τις 6 Ιουλίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.
Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε επειδή πολλά χρόνια νωρίτερα, συγκεκριμένα από τις 15 Ιουλίου (παλαιό ημερολόγιο) / 28 Ιουλίου (νέο ημερολόγιο) στις 04:00 ώρα, του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης.
Έτσι, η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα.
Αυτό είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.
Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο. 
2.  Η αλλαγή της ώρας καθιερώθηκε υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης στη δεκαετία του ΄70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.
Αυτό έγινε γιατί οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπολογίσθηκε πως κατά τους 7 μήνες της θερινές ώρας εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση της δωρεάν ηλιακής ενέργειας. 
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.
Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. 
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.
3. Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για τη χρησιμοποίηση της θερινής ώρας επιδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!
Η πρώτη φορά που το ζήτημα της αλλαγής της ώρας προτάθηκε σοβαρά, ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» το οποίο δημοσιοποιήθηκε το 1907, αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση.
Αν και η ιδέα του τελικά υιοθετήθηκε, ο ίδιος δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915. 
Αρχικά εφαρμόστηκε από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. 
Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. 
Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό, καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.


Πηγή: Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: