Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η ρευματοκλοπή θα τιμωρείται και ... ποιοι θα θεωρούνται "ως ύποπτοι" για αυτήν

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στον Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Κώδικας ΕΔΔΗΕ) που δημοσιεύθηκε (5 / 1 / 2017) από τη ΡΑΕ, και αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ τις επόμενες ημέρες.
Στο Άρθρο 95 γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις ρευματοκλοπές (από την σελίδα 84 μέχρι και την σελίδα 91). 
Ως ρευματοκλοπή θεωρείται η αυθαίρετη και με δόλο επέμβαση σε εξοπλισμό ή / και εγκαταστάσεις του Δικτύου, με συνέπεια η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, να μην καταγράφεται, ή να μην αντιστοιχίζεται με Εκπρόσωπο Φορτίου, και με συνέπεια να μην τιμολογείται.


Όπως αναφέρεται στον Κώδικα ΕΔΔΗΕο πιο συχνός τρόπος για την κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας αφορά τις παρεμβάσεις στον μετρητή, ώστε να μην καταγράφεται όλη η ποσότητα που καταναλώνεται. 
Παράλληλα, αναφέρεται πως, δεν λείπουν και τα κρούσματα παράνομων επανασυνδέσεων ή πλήρους παράκαμψης του «ρολογιού», με την απευθείας σύνδεση της εγκατάστασης με το ηλεκτρικό δίκτυο, για να εμφανίζεται μηδενική η κατανάλωση.


Οι έλεγχοι που θα πρέπει να διενεργούνται χωρίς να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι καταναλωτές, για να μην προλάβουν να αποκαταστήσουν τις τυχόν παρεμβάσεις που έχουν κάνει στο μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας, κοινώς «ρολόι»
Πιο συγκεκριμένα, «τα συνεργεία θα πρέπει να βάλουν στο «στόχαστρο» παροχές Η.Ε. που παρουσιάζουν αιφνιδιαστική μείωση ή για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες, όπως επίσης και τις συνδέσεις στις οποίες οι καταμετρητές εντοπίσουν ενδείξεις παρέμβασης». 
Ουσιαστικά, η ΡΑΕ δημιουργεί ένα σταθερό πλαίσιο κυρώσεων για τις ρευματοκλοπές, ορίζοντας για παράδειγμα πώς θα υπολογίζονται τα πρόστιμα ή πότε θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. 
Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, η Ρυθμιστική Αρχή έχει προβλέψει αυστηρές χρεώσεις σε όσους παρανομούν, όπως επίσης και το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης. 
Κατά τη διαδικασία, όταν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίσουν ρευματοκλοπή, θα ειδοποιούν εγγράφως το οικείο αστυνομικό τμήμα για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ θα διακόπτουν ακόμη και την παροχή ρεύματος, όταν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας από την παράνομη επανασύνδεση ή όταν η παροχή είχε «σφραγισθεί» λόγω χρεών ή άλλου λόγου.
Όσον αφορά το πρόστιμο για την κλεμμένη ηλεκτρική ενέργεια, η τιμή για κάθε MWh θα είναι 120 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ και όσους εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (αυξημένη δηλαδή κατά 50% σε σχέση με τις κανονικές τιμές) και 255 ευρώ για τους υπόλοιπους καταναλωτές χαμηλής τάσης. 
Παράλληλα, για τον υπολογισμό της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που κλάπηκε θα λαμβάνεται υπ’ όψιν η στιγμή από την οποία ξεκίνησε να εμφανίζεται αδικαιολόγητη μείωση της κατανάλωσης, με το χρονικό διάστημα υπολογισμού να μπορεί να φτάσει έως και τα 5 χρόνια. 
Επιπλέον, ο δράστης θα πρέπει να αποζημιώνει τον ΔΕΔΔΗΕ για τις δαπάνες του για τον εντοπισμό της ρευματοκλοπής, καταβάλλοντας από 300 έως 750 ευρώ, ανάλογα με το είδος της παροχής.

Υπενθύμιση
Το κείμενο του Κώδικα ΕΔΔΗΕ βρίσκεται στο link:

Δεν υπάρχουν σχόλια: