Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η Πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι Πλέον Ένα Βασικό Ανθρώπινο Δικαίωμα

Οι άνθρωποι μπορεί να αστειεύονται για τους άλλους, για το ότι ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, αλλά αυτό το περίπλοκο κουβάρι από συνδέσεις και καλώδια έχει γίνει ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής, τόσο πολύ ώστε, να έχει γίνει μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν σου το στερήσουν.

Αυτό δεν είναι δικό μας συμπέρασμα αλλά είναι η γνώμη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Human Rights Council, UNHRC), το οποίο πέρασε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα στις 27 Ιουνίου 2016 που καταδικάζει τις χώρες που στερούν σκόπιμα ή που διακόπτουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο στους πολίτες τους.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες, αλλά εναντίον του ήταν χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική και η Ινδία. Το πρόβλημα ήταν με το κομμάτι κειμένου που λέει ότι “condemns unequivocally measures to intentionally prevent or disrupt access to our dissemination of information online” (καταδικάζει απερίφραστα τα μέτρα για την πρόληψη ή για την διακοπή της πρόσβασης στη διάδοση των πληροφοριών μας στο διαδίκτυο εσκεμμένα). 


Περισσότερα από 70 μέλη υποστήριξαν τις αποφάσεις, σύμφωνα με μια δήλωση (δες παρακάτω, έχουμε μεταφράσει την δήλωση) που κυκλοφόρησε από το ARTICLE 19, μια βρετανική οργάνωση που εργάζεται για την προώθηση της ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης. 
Ο Thomas Hughes, ο εκτελεστικός διευθυντής του ARTICLE 19, έγραψε:
Είμαστε απογοητευμένοι που δημοκρατίες όπως η Νότια Αφρική, η Ινδονησία και η Ινδία ψήφισαν υπέρ αυτών των εχθρικών τροποποιήσεων για να αποδυναμώσουν τις προστασίες για την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο… Μια προσέγγιση με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα για την παροχή και την επέκταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, που βασίζεται στις υφιστάμενες διεθνείς υποχρεώσεις των μελών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Agenda 2030 for Sustainable Development (Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη), και κανένα κράτος δεν θα έπρεπε να επιδιώκει να το επιβραδύνει όλο αυτό”.
Το ψήφισμα επισημαίνει αυτό που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ήδη: Είναι σημαντικό να αυξηθεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς “διευκολύνει τις τεράστιες ευκαιρίες για προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο” ή παρέχει άλλους πόρους για την εκπαίδευση, ειδικά κατά μήκος του ψηφιακού χάσματος. 
Σύμφωνα με το θεματολόγιο  της Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο οργανισμός αναγνώρισε επίσης ότι η εξάπλωση της τεχνολογίας έχει το “μεγάλο δυναμικό για την επιτάχυνση της ανθρώπινης προόδου”.
Είναι όλα εδώ, βρίσκονται όλα μέσα του: οι οργανώσεις ειδήσεων, οι πόροι για την αναζήτηση εργασίας και οι συναλλαγές της πιστωτικής σου κάρτας. 
Έχει γίνει αδύνατο να ζήσεις χωρίς βασική πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Άλλες χώρες έχουν ήδη τονίσει τη σημασία της ανοικτής πρόσβασης (open access), συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2015 είπε ότι “σήμερα, η ευρυζωνικότητα υψηλής ταχύτητας δεν είναι πολυτέλεια, είναι μια αναγκαιότητα”.
Το ψήφισμα τονίζει, επίσης, μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, μεταξύ των οποίων και το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. Επίσης, μεταξύ των σημείων που παρουσιάστηκαν ήταν δηλώσεις όπως:
  • Καλούνται όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια με “ένα τρόπο που να εξασφαλίζει την ελευθερία και την ασφάλεια στο διαδίκτυο”,
  • Να διασφαλίσουν την λογοδοσία για όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις καταχρήσεις που διαπράττονται κατά προσώπων για την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους,
  • Να αναγνωρίσουν ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής σε απευθείας σύνδεση είναι σημαντική,
  • Να τονίσουν τη σημασία της εκπαίδευσης για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε σχετικούς με την τεχνολογία τομείς.
Ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις με νομικά μέσα. Ωστόσο, αυτές έχουν εκδοθεί για να παράσχουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συμμετοχή των εθνών και για να ασκηθεί πίεση σε οποιονδήποτε που μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις. 
Αυτά είναι μόνο γενικές δηλώσεις σχετικά με το πώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαμορφώσουν τους νόμους τους, όταν πρόκειται για το διαδίκτυο. Είναι ωραίο να βλέπουμε να γίνεται κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την συμπλήρωση μερικών ψηφιακών εγγράφων.
Το επόμενο βήμα είναι οι χώρες αυτές, να αρχίσουν ενεργά να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των νόμων που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης και το πώς πάνω σε αυτά τα δικαιώματα μπορεί να γίνει κατάχρηση για την εξάπλωση της βίας, των “ιδανικών” της τρομοκρατίας και της παρενόχλησης. 

Πηγή: Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) - https://ellak.gr/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: