Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τα κλειστά κτίρια λόγω του Κορωνοϊού και … η νόσος των Λεγεωνάριων


Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια ενημέρωσης και ταυτόχρονα προβληματισμού για όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε για τα διάφορα και σχετικά με όλα αυτά που βιώνουμε στις μέρες μας. 
Για τον λόγο αυτόν στο τέλος του κειμένου παρατίθενται περαιτέρω εκτενείς πηγές πληροφόρησης.
Η νόσος των Λεγεωνάριων αποτελεί μία μορφή πνευμονίας που πήρε το όνομά της από ένα θανατηφόρο ξέσπασμα της νόσου σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Λεγεώνας (American Legion) το 1976 στη Φιλαδέλφεια.
Η λεγιονέλλα (legionella) είναι ένα βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση, που απαντάται στο υδάτινο περιβάλλον και δύναται να αποικίσει όλα τα συστήματα ύδρευσης, τόσο το δίκτυο παροχής θερμού όσο το δίκτυο παροχής κρύου νερού (ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού παρουσιάζονται στο δίκτυο διανομής νερού σε θερμοκρασίες από 200C μέχρι 500C).


Η μετάδοση της νόσου των Λεγεωνάριων γίνεται με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων.
Τα διάφορα κτίρια που χρειάστηκε να κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. 4 με 5 εβδομάδες στην χώρα μας) λόγω της προσπάθειας τιθάσευσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είναι δυνατόν να αποτελέσουν εστία για μια άλλη επίφοβη λοίμωξη των πνευμόνων, τη νόσο των «λεγεωνάριων».
Πιο συγκεκριμένα, το αιφνίδιο και παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων, εργοστασίων, επιχειρήσεων και κρατικών υπηρεσιών και γραφείων δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου μείωση στη χρήση του νερού.
Η έλλειψη χλωριωμένου νερού που διέρχεται μέσω σωλήνων, σε συνδυασμό με τις ακανόνιστες εναλλαγές της θερμοκρασίας, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, που θα μπορούσαν – σε πολλές περιπτώσεις – να αποτελέσουν ένα ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τη νόσο των Λεγεωνάριων.
Εάν η νόσος των Λεγεωνάριων διαγνωσθεί έγκαιρα, τότε οι συνέπειές της, έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο για την υγεία από αυτόν που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό COVID-19.
Έχει αποδειχθεί πως τα περισσότερα κρούσματα της λοίμωξης από την  νόσο των Λεγεωνάριων είναι δυνατόν να θεραπευτούν επιτυχώς με αντιβιοτικά, και επίσης πως, η νόσος αυτή δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ούτε μέσω της χρήσης οικιακών κλιματιστικών ή κλιματιστικών αυτοκινήτων που διαθέτουν αερόψυκτο σύστημα.
Η απειλή από τη νόσο των Λεγεωνάριων σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες διαγνώσεις, καθώς οι νοσούντες τείνουν να παρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα με τους ασθενείς με κορονοϊό, όπως βήχα, ρίγη και πυρετό.
Για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου απαιτείται η συστηματική λήψη κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων – σε θερμοκρασίες πάνω των 630C το βακτηρίδιο της λεγιονέλλας εξολοθρεύεται – με υδρόψυκτους πύργους ψύξης, ιδιαίτερα σε χώρους όπως ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, υδάτινα πάρκα, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, κρουαζιερόπλοια, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εστίας μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων σωμάτων γενικότερα.
Σε αντίθεση με τα υδρόψυκτα, τα αερόψυκτα συστήματα κλιματισμού (air – condition), δεν συνιστούν πηγές μετάδοσης του συγκεκριμένου βακτηριδίου.
Τέλος, με βάση τη νομοθεσία υπάρχει ειδικός τρόπος Δειγματοληψίας δειγμάτων νερών για ανίχνευση λεγιονέλλα (legionella spp) που περιγράφεται σε οδηγίες και δημοσιεύσεις του ΕΟΔΥ.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., καθώς και τις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων χρησιμοποιώντας τους παρακάτω συνδέσμους:
http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/legionnaires_disease/ELDSNet/Pages/index.aspx
EWGLI Technical Guidelines for the Investigation, Control and Prevention of Travel Associated Legionnaires’ Disease September 2011 Version 1.1:

Δεν υπάρχουν σχόλια: