Να «φρενάρει» τα κλεμμένα κινητά επιχειρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αφού πλέον με απόφασή της υποχρεώνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να διατηρούν μητρώα των αποκλειστικών αριθμών κάθε κλεμμένης συσκευής (ΙΜΕΙ), ώστε να τις μπλοκάρουν.
Έτσι, ένα κλεμμένο κινητό θα είναι πλέον άχρηστο και δεν θα μπορεί να μεταπωληθεί στη «μαύρη» αγορά, καθώς δεν θα ενεργοποιείται με άλλη κάρτα SIM της ίδιας ή άλλης εταιρείας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει απόφαση της EETT, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, θα πρέπει να τηρούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λίστες με τους διεθνείς κωδικούς (International Mobile Equipment Identity, IMEI) κλεμμένων συσκευών των χρηστών.
Πώς γίνεται η διαδικασία
Η εγγραφή του κωδικού αυτού στη λίστα γίνεται από τον ίδιο τον χρήστη, με δήλωση την κλοπή του κινητού στην εταιρεία που ανήκει.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει τον μοναδικό κωδικό της συσκευής του, τον οποίο και μπορεί να τον βρει πατώντας τον κωδικό *#06#
Κάθε πάροχος ανά εβδομάδα θα αποστέλλει στις άλλες εταιρείες τους κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων κινητών των χρηστών του, ώστε να απαγορεύουν και αυτοί με τη σειρά τους την πραγματοποίηση κλήσεων στο δίκτυό τους από τη συγκεκριμένη συσκευή, μέσα σε πέντε ημέρες το πολύ.
Το «κλείδωμα» της συσκευής δε θα αφορά πλέον μόνο στην κάρτα SIM αλλά θα είναι ολικό, καθιστώντας έτσι την συσκευή ανενεργή στην χώρα μας αλλά και σε ορισμένα δίκτυα του εξωτερικού.
Η εγγραφή του ΙΜΕΙ ενός κινητού στη λίστα με τους διεθνείς κωδικούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και ύστερα από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας.
Τέλος, όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν προθεσμία πέντε μηνών, προκειμένου να συμμορφωθούν στον νέο κανονισμό της ΕΕΤΤ.
Πάντως, η Vodafone με δική της πρωτοβουλία προ δεκαετίας, τον Ιανουάριο του 2004 είχε ξεκινήσει την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα ΙΜΕΙ κάθε κλεμμένης συσκευής κινητής τηλεφωνίας. Τα συστήματα υπολογιστών του δικτύου της Vodafone συνδέονται με τη βάση αυτή. Όταν πραγματοποιείται μια κλήση μέσω του δικτύου της ελέγχεται η νομιμότητα της χρήσης του κινητού. Εάν το ΙΜΕΙ του βρίσκεται στη βάση κλεμμένων, η κλήση δεν επιτρέπεται.
Η βάση αυτή έχει υλοποιηθεί από τη Vodafone στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο όμιλος Vodafone στο εξωτερικό –όπου σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει διασύνδεση μεταξύ χωρών, με αποτέλεσμα να είναι εφικτός ο εντοπισμός κλεμμένων συσκευών ακόμα ανεξαρτήτως συνόρων.
Πάντως, είναι γνωστό πως με το κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό είναι εφικτή η αλλαγή του IMEI μιας συσκευής και ως εκ τούτου η επαναχρησιμοποίησή της. Εντούτοις η μετατροπή αυτή οδηγεί σε απώλεια της εγγύησης του τηλεφώνου, σε πολλές χώρες είναι παράνομη και τιμωρείται αυστηρά.
Το μέτρο αυτό είχε κριθεί αποτελεσματικό, αφού δεν υπήρχε «εθνική» βάση IMEI, την οποία θα ενημερώνουν και θα ελέγχουν όλα τα δίκτυα. Ερώτημα παρέμενε εάν κάτι τέτοιο επιβαρύνει σημαντικά τη διεξαγωγή των κλήσεων για τους συνδρομητές.
Η Ένωση GSMA τηρεί βάση δεδομένων ΙΜΕΙ που μοιράζονται κάποια από τα δίκτυα που συμμετέχουν σε αυτήν, ωστόσο η πρόσβαση στην μαύρη λίστα δεν είναι εφικτή από το κοινό.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, In.gr Τεχνολογία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου